[WL::Techniek] Maximale bandbreedte vaste-aansluiting beschikbaarheid kaart?

Ed Kikkert ed at kikkert-online.nl
Sat Nov 8 09:07:25 UTC 2014


> On 07 Nov 2014, at 10:27, Rick van der Zwet <info at rickvanderzwet.nl> wrote:
> 
> Folks,
> 
> Ik heb een Zoeterwoude een aantal gebieden waar slecht tot geen internet mogelijk is vanwege lange afstanden naar wijkcentrales (ADSL) of het ontbreken van een COAX aansluiting en ik weet dat andere buitengebieden hier ook last van hebben.
> 
> 
> Een WiFi setup ala Wireless Leiden is dan een economisch zeer interessante optie vanwege het community model om toch dit soort 'vergeten' gebieden te ontsluiten. Dit zou dan volledig aansluiting bij de Europese doelstellingen tot breedband internet beschikbaarheid.
> 
> 
> Is er een kaart beschikbaar waarop de maximaal haalbare bandbreedte per locatie gevisualiseerd is? Als ik namelijk de standaard xs4all KPN postcode controle gebruik dan laat dat ding vrolijk zien dat er veel beschikbaar is (tot 50Mbit) [1], echter in praktijk is het max 8Mbit (Geerpolder) of zelfs zonder garanties van snelheid (Gelderswoude).	
> 
> 
> De vraag is dus, is er een maximale-bandbreedte-over-vaste-aansluiting kaart beschikbaar en/of wat zou een manier zijn om deze te maken of verkrijgen?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren welke niet vast staan per aansluiting. De belangrijkste zijn, kabel lengte, kabel kwaliteit, hoe goed aansluit verbindingen zijn gemaakt
over de hele kabel aansluiting (van huis naar centrale) Deze factoren zorgen voor verliezen wat resulteerd in een lager snelheid. Probleem is dat de afstand hemelsbreed
niet in de buurt komt van de werkelijke kabellengte, soms wel tot een factor 4. 


Als ik zoek naar telefooncentrales bij mij in de buurt dan is dit  hemelsbreed bijna 900 meter. Als ik de kortste route loop dan is dit bijna 3 kilometer.

Kijk ik even snel naar Gelderswoude dan is dat inderdaad niet te doen kwa afstand tot de dichtsbijzijnde centrale met een kabel lengte van meer dan 5 kilometer. 

Ik kom wel een paar leuke sites tegen welke misschien helpen. 

http://www.kitz.co.uk/adsl/max_speed_calc.php
http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php
http://fremnet.net/article/216/adsl-theoretical-speed-calculator

Een handvat voor kabellengte adsl.
Less than 1km should be 23-24Mbit
1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit


Groeten EdMore information about the Techniek mailing list